Handmade Belgian Chocolates

TRUFFELS|OTHER PRODUCTS|SEASON PRODUCTS|HEUVELLANDSE BERGSTENEN

 

 

MEDIA:

Het Nieuwsblad (12.8.2014)

 

Het Laatste Nieuws (14.8.2014)

 

Krant van West-Vlaanderen

 

Westhoek (15.8.2014)

 

HEUVELLANDSE BERGSTENEN -

een stuk Heuvellandse geschiedenis

 

15 miljoen jaar geleden was Heuvelland zee. Wanneer de zee wegtrok, verschenen er ijzerhoudende zandbanken. Door het contact met de lucht ontstond er harde ijzerzandsteen. Doordat het ijzer oxideerde, kregen de stenen hun herkenbare roestbruine kleur.

 

In het landschap

Al voor de eerste wereldoorlog was er op een tiental plaatsen in Heuvelland zandontginning. Dit ondermeer bij de Scherpenberg, de Rodeberg, de Zwarteberg, de Monteberg,... Voordat het zand aan de oppervlakte gebracht kon worden, moest er eerst een dikke laag ijzerzandsteen verwijderd worden. Grote stukken ijzerzandsteen, in de volksmond 'bergstenen' genoemd, waren 'afval'. De bergstenen werden dan gebruikt om paadjes te verharden, kappelletjes te bouwen, voortuinen aan te leggen,...

Essentieel voor de wijnbouw

Doordat er veel 'bergstenen' in de ondergrond zitten, gedijen de wijnstokken goed in Heuvelland. De stenen zorgen ervoor dat de aarde sneller opwarmt en de warmte ook  langer in de grond blijft. Bergstenen dragen ook bij tot een goede drainage en een uitstekende mineraliteit van de aarde. Daarom zijn ze essentieel voor de Heuvellandse wijnbouw.

Heuvellandse Bergstenen als lekkernij


Chocolatier Olivier Verledens uit Loker besliste om een chocolade versie te maken van de bergstenen. Op basis van melkchocolade, een laag pure cacao en Pomelle van wijngoed Monteberg ontstonden de 'Heuvellandse Bergstenen'. De cacoa brengt de roestbruine kleur van de ijzerzandsteen terug en de Pomelle van Wijngoed Monteberg herinnert ons aan de zandgroeve en de Heuvellandse wijnbouw.

De Heuvellandse bergstenen werden door de erkenningscommisie van de West-Vlaamse Streekproducten en onder voorzitterschap van Het Beste Van Bij Ons erkend als 100%  West-Vlaams Streekproduct.

 

< Back

 

Copyright Joie De Chocolat 2015